American bully

American bully Fajtaleírás

American bully Magyarország

A tenyésztését 1990 -ben kezdték Amerikában, és mára egyre több gyönyörű nagy és kis bully-k kerülnek ki egyes neves tenyésztői körökből. Magyarországon még kevésbé ismert fajta.

6 méretben kategorizálható, mindegyiket káprázatos izom felépítés jellemzi. Kezdetben volt a standard, klasszikus és extrém, valamint  az Xl fajta, majd később úgy gondolták, hogy kellemes zömök külsőt kölcsönöz a  fajtának ha alacsonyítják és rövidítik őket, így, tenyésztették ki a pocket és a micro exotic amerikai bullykat.

A törzskönyvet is kiállító Kennel Klubok viszont csak 4 típusát ismerik el:

Classic American bully

Standard American bully

Pocket American bully

XL American bully

A fajta egyre elismertebb Európában is, egyenlőre inkább még a Standard, Klasszikus, Extrém,  XL, és Pocket kategória a legelterjedtebb, ez érhető is hiszen  a Micro Exotic kategória még Amerikában is különleges, egyedi és jelenleg még alacsonyabb számban megy, így szinte egész Európában kuriózum (és nem utolsó sorban az ára is nagyon húzós,  nem ritka a 20-40.000 dolláros  árajánlat sem.) 

A Q1bully Kennel az american bully egyik magyarországi tenyészete.

American bully tenyésztő és fajtagondozó. Minőségi american bully kölykök tenyésztésével és értékesítésével foglalkozik.

Jellemzői:

Izmos testfelépítés, vastag csontok, kockás fej.

Megjelenése lehengerlő, azt kell hogy mondjam, kevés ember az, aki nem fordul utána…

Természete:

Magabiztos és erőteljes megjelenése ellenére kedves a viselkedése. Igazi családi kedvenc, imádja  a gyerekeket, egy igazi társ, mókás, játékos, barátságos. Többnyire imád apportírozni,  olyanok mint a gyerekek,  rendkívül barátságosak az idegenekkel, más kutyákkal és más állatokkal szemben. Az agresszív viselkedés, szélsőséges magatartás, félénkség, vagy gonoszság nagyon messze áll  az Amerikai Bullytól, nem  kívánatos jegyek a fajtánál.

Ennek ellenére családját bármi áron is megvédi, hatalmas a fájdalom küszöbe.

Nagyon értelmes, intelligens és a tanulásra fogékony eb.

 A gyermekek egyik legnagyszerűbb játszótársa, és kiváló testőrük is egyben.

Összeségében elmondható róluk, hogy az american bully rendelkezik az amerikai Staffordshire Terrier emberekhez fűződő lojalitásával, hűségével, megbízhatóságával, de ugyanúgy fellelhető tulajdonság, a gyermeki játékosság, bohókás természet, magabiztosság, és stabilitás, melyet bulldog őseinek köszönhet.

Szabványos (STANDARD ) Amerikai Bully 

Ez egy tömör megjelenésű, mely nagy szilárdságot sugárzó, közepes / nagy méretű kutya egy izmos test és a kockás fej jellemzi. Az Amerikai Bully megjelenésének vastag csontszerkezetű, és terjedelmes testfelépítésűnek kell lenni.

A hímek 17 hüvelyk – 20 hüvelyk között (43 cm – 51 cm) a mar. 

A nőstények 16 hüvelyk – 19 hüvelyk között (40 cm – 48 cm) a mar.

1 coll = 1 hüvelyk = 2,54 cm. 🙂

KLASSZIKUS American Bully, az alap szabvány

Classic Bully fajta, mondhatni a hagyományos amerikai Bully kutya, amely könnyebb test (könnyebb csont), kevesebb a testtömeg (kevesebb anyag) jellemzi, mint a standard amerikai Bullyt.

Eltekintve ez a különbség, a Classic Bully fajtának, ugyanazt a szabványmérete, mint a standard amerikai Bully.

A hímek 17 hüvelyk – 20 hüvelyk között (43 cm – 51 cm) a mar. A nőstények 16 hüvelyk – 19 hüvelyk között (40 cm – 48 cm) a mar.

POCKET Amerikan Bully 

A hímek 17 hüvelyk (43 cm) és nem kevesebb, mint 14 hüvelyk (36 cm) a mar. 

Hím: 14-17 hüvelyk = 36 cm – 43 cm.

A nőstények 16 (40 cm) hüvelyk alatt, de nem kevesebb, mint – 13 hüvelyk (33 cm) a mar.

Nőstény: 13 –16 hüvelyk = 33 cm – 40 cm.

A pocket rövidebb, mint a standard amerikai bully!

XL Amerikan Bully

A standard modellt módosítja. XL Bully fajta egyszerűen magasabb, mint a standard amerikai Bully, a test felépítés ugyanaz maradt, izmos, masszív, vaskos testalkatat.

A hímek több mint 20 hüvelyk (51 cm) – 23 hüvelyk (57 cm) a mar. 

Hím: 20 – 23 hüvelyk = 51 cm – 57 cm.

A nőstények több, mint 19 hüvelyk (48 cm) – 22 hüvelyk (54 cm) a mar.

Nőstény: 19 – 22 hüvelyk = 48 cm – 54 cm.

EXTREME American Bully

Méretére jellemző, hogy magassága a standard és a klasszikuséval egyezik meg, viszont  azoktól jóval markánsabb, szélesebb, tömegesebb megjelenésű, igazi torpedó.

EXOTIC Amerikan Bully

A pocket fajtát akarta még jobban alacsonyítani, tömöríteni. Ez a méret már 33-36 cm alatt van, és mégis hozza a széles kiállású, izom tömeg formát, jellemző rá a rövid orr, rövid test arány.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.