American bully

American bully Fajtaleírás

American bully Magyarország

A tenyésztését 1990 -ben kezdték Amerikában, és mára egyre több gyönyörű nagy és kis bully-k kerülnek ki egyes neves tenyésztői körökből. Magyarországon is egyre jobban ismert fajta.

6 méretben kategorizálható, mindegyiket káprázatos izom felépítés jellemzi. Kezdetben volt a standard, klasszikus és extrém, valamint  az Xl fajta, majd később úgy gondolták, hogy kellemes zömök külsőt kölcsönöz a  fajtának ha alacsonyítják és rövidítik őket, így, tenyésztették ki a pocket és a micro exotic amerikai bullykat.

A törzskönyvet is kiállító Kennel Klubok viszont jelenleg csak 4 típusát ismerik el:

Classic American bully

Standard American bully

Pocket American bully

XL American bully

A fajta egyre elismertebb Európában is, egyenlőre inkább még a Standard, Klasszikus, Extrém,  XL, és Pocket kategória a legelterjedtebb, ez érthető is hiszen  a Micro Exotic kategória még Amerikában is különleges, egyedi és jelenleg még alacsonyabb számban megy, így szinte egész Európában kuriózum. 

A QualityBullyChampline Kennel az american bully egyik legrégibb magyarországi tenyészete.

Jellemzői:

Izmos testfelépítés, vastag csontok, kockás fej.

Megjelenése lehengerlő, azt kell hogy mondjam, kevés ember az, aki nem fordul utána…

Természete:

Magabiztos és erőteljes megjelenése ellenére kedves a viselkedése. Igazi családi kedvenc, imádja  a gyerekeket, egy igazi társ, mókás, játékos, barátságos. Többnyire imád apportírozni,  olyanok mint a gyerekek,  rendkívül barátságosak az idegenekkel, más kutyákkal és más állatokkal szemben. Az agresszív viselkedés, szélsőséges magatartás, félénkség, vagy gonoszság nagyon messze áll  az Amerikai Bullytól, nem  kívánatos jegyek a fajtánál.

Ennek ellenére családját bármi áron is megvédi, hatalmas a fájdalom küszöbe.

Nagyon értelmes, intelligens és a tanulásra fogékony eb.

 A gyermekek egyik legnagyszerűbb játszótársa, és kiváló testőrük is egyben.

Összeségében elmondható róluk, hogy az american bully rendelkezik az amerikai Staffordshire Terrier emberekhez fűződő lojalitásával, hűségével, megbízhatóságával, de ugyanúgy fellelhető tulajdonság, a gyermeki játékosság, bohókás természet, magabiztosság, és stabilitás, melyet bulldog őseinek köszönhet.

Szabványos (STANDARD ) Amerikai Bully 

Ez egy tömör megjelenésű, nagy szilárdságot sugárzó, közepesen nagy méretű kutya, izmos test és a kockás fej jellemzi. Az amerikan bully megjelenésének vastag csontszerkezetűnek, és terjedelmes testfelépítésűnek kell lenni.

A hímek marja: 43 cm – 51 cm (17 – 20 hüvelyk) között van. 

A nőstények marja: 40 cm – 48 cm (16 – 19 hüvelyk) között van.

KLASSZIKUS American Bully, az alap szabvány

Classic Bully fajta, mondhatni a hagyományos amerikai Bully kutya, amely könnyebb test (könnyebb csont), kevesebb a testtömeg (kevesebb izom) jellemez, mint a standard amerikai Bullyt.

Eltekintve ezen különbséget, a Classic Bully fajtának, ugyanazt a szabványmérete, mint a standard amerikai Bully-nak.

POCKET Amerikan Bully 

A hímek marja 36 – 43 cm

A nőstények 33 – 40 cm 

A pocket rövidebb, mint a standard amerikai bully!

XL Amerikan Bully

A standard modellt módosítja. XL Bully fajta egyszerűen magasabb, mint a standard amerikai Bully, a test felépítés ugyanaz maradt, izmos, masszív, vaskos testalkatat.

A hímek marja 51 – 57 cm (20 – 23 hüvelyk).

A nőstények marja 48 -54 cm (19 – 22 hüvelyk)

EXTREME American Bully

Méretére jellemző, hogy magassága a standard és a klasszikuséval egyezik meg, viszont  azoktól jóval markánsabb, szélesebb, tömegesebb megjelenésű, igazi torpedó.

Micro EXOTIC Amerikan Bully

A pocket fajtát akarták még jobban alacsonyítani, tömöríteni. Ez a méret már 33-36 cm alatt van, és mégis hozza a széles kiállású, izom tömeg formát, jellemző rá a rövid orr, rövid test arány. Olyanok mint valami kis torpedó rombolók, kis tűzgolyók. Kedvesek, simulékonyak, de ha egy repülő labda kerül figyelmük központjába, nincs ami megállítsa őket.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.